fbpx

Részvétel

A versenyen az a személy vehet részt, előzetesen regisztrált és aki a nevezési díjat befizette. A versenyen csapatok is részt vehetnek, azonban a nevezés egyéni, az eredményhirdetés névre szóló.

Az SCA steaksütő versenyen a résztvevők a rendező által biztosított, ribeye / rostélyos típusú steak marhahúsok elkészítésében mérkőznek, amelynek célja medium / közepes átsütöttség mellett a legjobb megjelenés, íz, állag és összhatás elérése.

Minden versenyző két steaket készít el, amelyből az egyikkel versenyez, a másikat jóízűen elfogyaszthatja.

A versenyen való részvételnek és a pénznyereményeknek nem feltétele az SCA tagság, azonban a nemzetközi pontszerzéshez és a SCA World Championship meghíváshoz szükséges.

Elkészítés

A steak elkészíthető bármilyen hőforráson és módszerrel, de kizárólag a sütés előtt trimmelhető/formázható.

A steakre tetszés szerint grillrács minta süthető, de nem kötelező, azonban bármilyen más billog vagy jelölés tilos.

A sütés után egy darabban, vágatlanul, köret és díszítés nélkül kell beadni a rendező által biztosított dobozban, a hővédő fólia korongra helyezve.

A dobozba a steaken kívül semmilyen idegen tárgy más sem kerülhet: pl. díszítés, köret, szósz, fogpiszkáló, zsineg, fólia.

Fűszervaj használata abban az esetben megengedett, amennyiben a steakre ráolvadt teljesen.

Hús

A húsokat a versenyzők saját maguk választják ki az SCA Cooks meetingen.

A húsválasztás sorrendjének megállapításához, hogy minden versenyző húz egy sorszámot. Az összes steaket a rendezők elrendezik egy asztalon. Sorszám alapján növekvő sorrendben mindenkinek van 30 másodperce, hogy válasszon és rámutasson egy szimpatikus steak húsra, amelyet a rendező átad neki. Amennyiben időn belül nem választ, a rendező választ neki húst. A sor így halad egészen a sorszámok végéig: amikor az utolsó csapat is kiválasztotta az első húst, akkor csökkenő sorrendben ismét választ mindenki még egy húst, ugyanazon szabályok mellett.
A résztvevők számánál több steak vár a versenyzőkre, tehát az első-utolsónak is van választási lehetősége.

Amennyiben valamelyik versenyző nem jelenik meg a húsválasztáson, a rendezők választanak neki húst.

A versenyen kizárólag a rendező által biztosított húst szabad használni, annak időtartama alatt a versenyterületen más forrásból származó steak-hús kizárással jár.

Beadás / Turn-in

A beadás pontos időpontját a rendezők az SCA Cooks meetingen ismertetik, rendszerint 12:00-12:30 közötti 30 perces időablak.
A versenyzők a leadott dobozukért cserébe egy sorszámozott jegyet kapnak, az eredményhirdetésnél ezzel tudják igazolni az eredményüket.
A jegyre érdemes különösen vigyázni,

Pontozás

Az elkészült steakeket az SCA által szervezett képzésen felkészített versenybírók, duplavak rendszerben pontozzák, tehát se a versenyzők nem tudják, ki pontozza a húsukat, se a bírók nem tudják, kinek a steakjét értékelik.

A bírók szempontonként 1-10-ig terjedő pontszámot adnak a bírált ételre, a maximális elérhető pontszám kategóriánként 50, összesen 200 pont.

A legmagasabb összesített pontszámot elérő versenyző nyeri a fődíjat.

Azonos pontszám esetén az Íz, Átsütöttség, Állag, Megjelenés, Összhatás sorrend dönt.

Az első 10 helyezett az SCA pontversenyben pontokat kap, amennyiben SCA tag. Amennyiben valamelyik helyezett nem SCA tag, következő hétfőig van lehetősége azt pótolni a megszerzett pontjainak rögzítéséhez.

Eredményhirdetés

Az eredményhirdetés a pontok összesítése után, jellemzően 15:00 körül kezdődik.
A 10 legjobb pontszámot elérő doboz sorszámát kihirdetik, a hozzá tartozó jegy átadója megadja a nevét, oklevelet kap.
Az első 4 helyezett pénzdíjban részesül, a győztes a fődíjat, trófeát és egy, az SCA World Championshipre meghívást jelentő “Golden Ticket”-et kap.

Az eredményhirdetés után a többi jegy tulajdonosa is megtekintheti a pontszámát.

Javasolt tartalom